Büyük Britanya ve İrlanda Gastronomi

Twinings, İngiliz çayı

Twinings, Andover (Hampshire) merkezli çay ve diğer içecekleri (kahve, sıcak çikolata ve malt içecekler) pazarlayan ünlü bir İngiliz firması olup, 1964’ten beri Associated British Foods‘a aittir.  Günümüzde Twinings, İngiliz çayının tarihi ile eş anlamlı kullanılacak denli önemli bir marka olup öyküsü aşağıda anlatılmıştır.

Twinings Tea Coffe Merchants since 1706, 216 Strand London England
Twinings’in 1706’dan beri faaliyette olan mağazası 216 Strand adrsindeki tabelası. Londra, ingiltere

Tarihi

1706’dan bu yana aynı binada ikamet eden firma Londra’nın en uzun süreli ve süreklilik arz eden vergi yükümlülerinden birisidir. Twinings’in

Twinings Strand Heritage Shop. Global Panorama Flickr, CC BY-SA 2.0

kurucusu Painswick (Gloucestershire) kasabasından Thomas Twining olup, İngiltere’nin bilinen ilk çay odasını 1706 yılında Londra’da 216 Strand adresinde açmıştır ki bu küçük dükkân hala açıktır. 1787 yılında oluşturulan firmanın logosu, dünyanın en eski ve sürekli kullanılan şirket logosuna sahiptir. Bir kraliyet emrinin sahibi olan Twinings, bergamot karıştırılmış Earl Grey çayı ile ünlü olmakla birlikte bu çay türünün üretiminin ne zaman başladığı bilinmemektedir. Kimileri Earl Grey’ın başlangıçta Twinings’e rakip olan ancak 1990’larda Twinings tarafından satın alınan Jacksons of Piccadilly’nin bu karışımın sahibi olduğunu iddia etmektedir. Thomas Twining gençliğinde Doğu Hindistan Şirketinde çırak olarak çalışırken, egzotik bölgelerden, özellikle de çay ithal etmiştir. Thomas’ın 1706’da Strand’da açtığı ve Tom’un Kahvehanesi (Tom’s Coffee House) adını verdiği dükkânı kısa süre sonra moda aristokratlar için popüler bir buluşma noktası haline gelmiştir. Dükkân kahveye adanmış olmasına rağmen, Twining kısa süre sonra Londra‘daki en iyi çay karışımlarından bazılarına sahip olduğu için ün kazanmakla kalması 10 yıl içinde tamamen ve neredeyse münhasıran kuru paketlenmiş çaylar sattı. Bu sayede kadınlar evde çay içme olanağı bulabiliyordu çünkü kahveler yalnızca erkeklere hitap eden işletmelerdi. Thomas Twining, kısa sürede işini büyüttü, daha çok mağaza açtı ve sonunda bugün olduğu gibi bir çay imparatorluğuna dönüştürdü. 300 yıldan fazla bir sürdir Strand üzerindeki orijinal Twinings mağazası halen iş başında olup, 1837’de Kraliçe Victoria, şirkete Kraliyet ailesine o zamandan beri kraliyet ailesine çay verme onurunu vermiştir.

Üretim

Twinings, Belfast’ta bulunan ve 140 yılı aşkın bir süredir ticaret yapan bir çay şirketi olan Nambarrie’nin de sahibi olmakla birlikte Nisan 2008’de Nambarrie tesisini kapatma kararını açıklamıştır. Twinings, İngiltere’deki üretim operasyonlarını artan küresel rekabet karşısında güçlendirmeye çalışmış, 2011 yılında Çin ve Polonya’ya üretimin bir kısmını taşımıştır. Bununla birlikte, İngiltere’de Twinings çayını tüketenlerin çoğunluğu hala Hampshire, Andover’daki fabrikalarında üretilen çayı içmektedir.

İngiltere ve çay

Britanya’nın çayla olan ilişkisinin İngiliz ulusunun kendisi kadar eski olduğu düşünülmesine rağmen, bu içecek 1660’larda Portekizli bir kraliçe tarafından Britanya’ya tanıtılmıştı. Doğu Hindistan ticaretinin artması ve Twining gibi tüccarların sayısının artması sayesinde çay hızla İngilizlerin ulusal içeceği haline gelmiştir.

Twinnigs Siyah Çay çeşitleri

Aşağıdakiler, Twinings siyah çay karışımlarından bazılarıdır:

English Breakfast (İngiliz kahvaltısı): Assam ve Seylan çaylarının bir karışımıdır.

Strong English Breakfast (Güçlü (İngiliz kahvaltısı): İngiliz Kahvaltısının daha güçlü bir karışımıdır.

English Breakfast Fairtrade Organic: Fairtrade sertifikalı, organik İngiliz Kahvaltısı harmanıdır.

Everyday (Hergün): Assam, Afrika ve Yunnan çaylarının bir karışımıdır.

English Afternoon (İngiliz Öğleden Sonra): Afrika, Hint ve Seylan çaylarının bir karışımıdır.

Irish Breakfast (İrlanda kahvaltısı): Assam, Endonezya ve Çin çaylarının bir karışımıdır.

Australian Afternoon (Avustralya Öğleden Sonra)

Assam: Assam çaylarının bir karışımıdır.

Earl Grey: Bergamotlu bir çay karışımıdır.

Lady Grey: Limonlu, portakallı ve bergamotlu çay karışımıdır.

Ceylon (Seylan): Sri Lanka çaylarının bir karışımıdır.

Darjeeling: Darjeeling çaylarının bir karışımıdır.

Turkish Apple Tea: Türk çayı ve baharatlı elmanın karışımıdır.

Ayrıca Oku: Türk Çayı